Ajka60 programsorozat

Ajkán remek programokat szerveztek, amelyen a lakók megismerhették egymást. A rendezvénysorozat Ajka 60 néven indult, amelyben pályázatokat lehetett nyerni beruházásokra. A közös programok közelebb hozták egymáshoz a város lakóit, a vendégeket pedig megismertették az ajkai sajátosságokkal.

Az MTI így számolt be a történetről:

A városrész lakóit összekovácsolta, azon kívül a városrészek lakói is jobban megismerték egymást, sorolta az Ajka 60 másfél éves programsorozat előnyeit Áment Márton. Bakonygyepes városrész nyerte a versenyt, és a győzelemmel 20 millió forintot fordíthatnak közösségi célra. Azt, hogy mire fordítják a pénzt, amelyet a város önkormányzatától kapnak, még nem tudják, ahhoz a lakosok véleményét is kérik. Szükség van egy új ravatalozóra a temetőbe, úgy gondolják, a beruházás költségeihez is hozzájárulnak. A gyepesiek a program nagy előnyének tartják, hogy a városrész új telepén élők is bekapcsolódtak a közösség életébe. Más városrészek rendezvényeire is elmentek, az ott kötött barátságokat továbbra is ápolják. Sokat tanultak egymástól, a közös programokon élményekkel gazdagodtak. Az eredményhirdetésre izgalommal készültek. Reménykedtek, hogy dobogós helyen végeznek. A színpadon, amint hirdette a zsűri elnöke a helyezetteket, egyre hevesebben dobogott a szívük. Elhangzott a negyedik helyezett neve. Nem ők voltak. Felsóhajtottak. Már biztos a dobogó. Harmadik hely. Szintén nem Gyepes. Második helyezett. Szintén nem ők. Hatalmas boldogság. Aztán jött a győztes neve. Ők pedig felállva tapsoltak. Hétfőn sokan gratuláltak. Áment Márton elmondta, fontos, hogy mindenkinek megköszönjék a segítséget. Sokan vannak, és ahogy zajlottak az események, egyre többen lettek.

Ajkai programsorozat

Segítők is és résztvevők is. Gondolkodnak azon, hogy vidám, műsoros esttel ünnepelnek. A közösség a 800 éves versenyben negyedikként végzett. Az annak keretében elkezdett munka folytatódott a 60 éves sorozatban. A zsűri kidolgozta az értékelés szempontjait, majd szakmai alapokon hozta meg a döntését. Áment Márton, aki a Gyepesi Örökségünk Egyesület elnökeként is sokat tesz a közösségért, kérdésünkre elmondta, legszívesebben a nyárköszöntő délután családi napra emlékezik, ahol a gyerekek voltak a főszereplők,  a közel egy órás műsorban volt jelenet, ének, vers, zene. Majd a program folytatódott, volt mesesarok, rajzverseny, arcfestés, kézműves asztal, kavicsfestés, csillámtetoválás, csákó és hajó hajtogatás és sportjátékok. A gyerekeket ingyenes légvár is várta. Tombolasorsolást is szerveztek, amelyre vállalkozói támogatásból értékes ajándékokat kaptak. A teljes bevételt, 252 ezer forintot a Magyar Imre kórház gyermekosztályának ajánlották fel. Szintén emlékezetes volt a történelmi séta, amelyen a városrész történetét elevenítették fel, megtekintették az emlékműveket, a közösségi házban a kiállítást és a templom melletti keresztutat.

Több ilyen közösségépítő programra lenne szükség szerte az országban ahhoz, hogy az emberek közelebb kerüljenek egymáshoz. A közösségi programok lényege, hogy mindenki megismerje a másikat és közösen együtt tegyenek a közösségükért. Minél több ilyen programot rendeznek, annál boldogabb lehet az ott élők élete.